O stație meteo Adcon dotată cu senzor de radiație fotovoltaică totală se poate dovedi foarte utila în procesul de apreciere și urmărire permanentă a eficienței în exploatare a parcurilor fotovoltaice. Senzorul LP02 (în fața panoului solar pe catargul din fotografie si vazut de aproape imediat dedesubt), de exemplu, are un răspuns plat în toată gama lungimilor de undă din radiația solară și este prevăzut cu o cupolă din sticlă masivă, care îl face sensibil în egală măsură spre orice direcție în care s-ar putea afla soarele.
Diagrama intensității radiației solare (imediat dedesubt) furnizată de senzorul LP02 pune în evidență, de exemplu, faptul că ziua de 24.12.2015 a fost mult mai însorită decât ziua de 25.12 și ușor mai însorită decât cele două zile anterioare. Intensitatea maximă a radiației solare a fost în ziua respectivă de 334,5 W/m², iar cantitatea totală de energie primită de la soare de-a lungul întregii zile a fost de 6.776,3 W/m² x 1/4 oră = 1.694 Wh/m² (v. diagrama cea mai de jos).
6.776,3 W/² reprezinta suma intensitatilor radiatiei solare masurate de sistem la fiecare 15 minute in cursul zilei de 24.12.2015. Prin multiplicarea acestei valori cu 1/4 ora se obtine valoarea aproximativa a energiei totale primite de la soare in ziua respectiva printr-un contur inchizand o suprafata plana de 1 m² permanent perpendiculara pe directia in care se gaseste soarele.