BEIA reabilitează sistemul AgroExpert
Cea mai mare parte din ceea ce este încă în funcțiune în sistemul AgroExpert a fost instalată în anul 2008, cu scopul de a pune la dispoziția oficiilor fitosanitare județene date agro-meteorologice culese și prelucrate automat în timp real. Culegerea datelor meteorologice primare se realizează în Agroexpert cu unități distante de telemetrie (Remote Telemetry Units = RTU) de tipul A733 UHFde la Adcon Telemetry, echipate în principal cu senzori de temperatură și umiditate relativă a aerului, senzori de umiditate pe frunză și pluviometre. Datele culese de către RTU dintr-o zonă geografică ajung prin radio în UHF la un concentrator de date (gateway) de tipul Adcon A840, care este actualmente conectat direct și exclusiv la un calculator PC local care asigură prelucrarea datelor primite.
Structura AgroExpert descrisă mai sus s-a dovedit rapid ca nefiind una de succes. Prelucrarea datelor și utilizarea eficientă a rezultatelor în cele peste 70 de centre de colectare și prelucrare a datelor a fost de la bun început afectată de lipsa și instabilitatea personalului în locuri atât de multe și de disperse. Starea de funcționare a sistemului și informația necesară pentru întreținere a rămas, de asemenea, greu utilizabilă la nivelul celor 70 de centre suferind cronic de lipsa personalului calificat. În astfel de condiții, sistemul Agroexpert a fost utilizat din ce în ce mai puțin și a intrat, mai ales în ultimii ani, într-un proces accentuat de involuție și degradare.
Confruntată cu situația descrisă mai sus, Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a luat în vara anului 2017 decizia salutară de a încredința reabilitarea sistemului AgroExpert firmei BEIA Consult International din București, unicul distribuitor în România al echipamentului și software-ului Adcon Telemetry.
Schimbarea esențială pe care BEIA a introdus-o în arhitectura AgroExpert constă în faptul că datele din concentratorul A840 nu mai rămân la nivel local ci sunt trimise prin Internet la serverul central de la sediul BEIA. Aici, datele din toată țara sunt prelucrate cu versiunea cea mai modernă de software de server (addVANTAGE Pro 6.5), net superioară versiunii îmbătrânite Pro 3.35, rămasă neschimbată din 2008 în cele 70 de centre locale de colectare și prelucrare date. Iar rezultatele prelucrării, constând în date meteorologice sintetice, precum și în situații și alerte de patologie a culturilor agricole, sunt puse de către serverul BEIA pe Internet, unde sunt accesibile oricând și oriunde oricărui utilizator în măsură să se autentifice cu nume și parolă.
Echipele BEIA care efectuează pe teren reorientarea datelor din concentratorul A840 spre serverul BEIA, acționează și asupra stațiilor RTU de colectare a datelor, unde înlocuiesc componentele găsite defecte, în marea lor majoritate senzori de umiditate pe frunză. Păstrarea în bună stare de funcționare a acestor stații și a întregului sistem va fi de acum înainte mult facilitată de faptul că totul va fi vizibil în datele pe care serverul BEIA le pune, prin Internet, la dispoziția oricărei persoane autorizate.
Stații AgroExpert de culegere a datelor meteorologice
La data redactării acestui text (octombrie 2017), rețelele AgroExpert din 6 județe funcționează deja în modalitatea nouă și eficientă propusă de către BEIA, fiind de așteptat ca și alte județe să adere curând la această modalitate.